:

Wat is het woord van het jaar 2020?

Inhoudsopgave:

 1. Wat is het woord van het jaar 2020?
 2. Wat is het woord van het jaar 2023?
 3. Wat is het woord van het jaar 2017?
 4. Welk woord was het woord van het jaar 2015?
 5. Wat is het eerste Nederlandse woord?
 6. Welk woord was afgelopen jaar het mooiste Nederlandse woord?
 7. Wat is het nieuwste Nederlandse woord?
 8. Wat is het Kinder woord van het jaar?
 9. Wat is het oudste woord?
 10. Wat is het oudste woord ter wereld?
 11. Wat is de oudste Nederlandse zin?
 12. Wat is het mooiste woord ter wereld?
 13. Wat is het moeilijkste woord van Nederland?
 14. Wat is het mooiste Nederlandse woord?
 15. Wat is het moeilijkste woord in de Nederlandse taal?

Wat is het woord van het jaar 2020?

Het woord anderhalvemetersamenleving streek in 2020 met de eer. Het woord kreeg bijna 30 procent van de stemmen. In totaal werd ruim 12.000 keer keer gestemd op de twintig woorden die Van Dale toen had genomineerd.

Wat is het woord van het jaar 2023?

Kniepstuver is verkozen tot het Schierste Grunneger Woord van 2023. Het Groningse woord voor gierigaard kreeg 44 procent van de stemmen en liet de andere twee genomineerden dieverdoatstie (35 procent) en hemmeln (22 procent) achter zich.

Wat is het woord van het jaar 2017?

Uitslag 2017

JongerentaalLifestyleSport/Amusement
1. fidgetspinner 2. pixelrelatie 3. abuselfie1. tuintegeltaks 2. spijtseks 3. zooikoors1. rolkoffertoerisme 2. instaslet 3. netflixisering

Welk woord was het woord van het jaar 2015?

Met ruim 28% van de stemmen is kraamkost de overduidelijke winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Woord van het Jaar 2015. Definitie van kraamkost: 'maaltijd als cadeau voor een pasbevallen moeder en haar gezin'.

Wat is het eerste Nederlandse woord?

Wad en unnan Chr. de plaatsnaam Vada, nu Wadenoijen, een plaats in Gelderland. Dit Vada is de voorloper van het huidige Nederlandse wad, en kan gelden als het oudste geschreven Nederlandse woord – eigenlijk: het oudste 'Nederlandse' woord, want het Nederlands bestond op dat moment nog niet als aparte taal.

Welk woord was afgelopen jaar het mooiste Nederlandse woord?

Er is in Nederland bijna 49.000 keer gestemd op de Nederlandse kandidaten voor de verkiezing van het Woord van het Jaar 2021. Met 82,2% van de stemmen is prikspijt de overduidelijke winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2021.

Wat is het nieuwste Nederlandse woord?

Kijksluiter, toetsenbordterrorist en weigerpensionado: dagelijks komen er nieuwe woorden bij in het Nederlands. In de rubriek Nieuw woord van de week bespreken we elke week een actueel nieuw woord.

Wat is het Kinder woord van het jaar?

Met 47 procent van de stemmen is 'slay' een overtuigende winnaar voor kinderwoord van het jaar 2022. 'Slay' nam het op tegen 'aina', 'gast', 'kaulo' en 'skeer'. Karrewiet, het kinderjournaal van Ketnet, ging voor de twaalfde keer op zoek naar het woord van het jaar.

Wat is het oudste woord?

Na wad zijn de oudst bekende woorden volgens Van der Sijs twee (tussen 2 opgetekend met het woord Tuihanti, het huidige Twente) en trecht ('overvaart', 'doorwaadbare plaats', genoteerd in het jaar 300 met de plaatsnaam Traiecto, nu Utrecht). Nieuwe oudste zin.

Wat is het oudste woord ter wereld?

Duh”. Volgens Bart de Boer, taalkundige van de Universiteit van Amsterdam, was dit waarschijnlijk het eerste woord van de mens. Door archeologisch onderzoek te combineren met hedendaagse experimenten hoopt hij te ontdekken hoe mensen met elkaar leerden praten.

Wat is de oudste Nederlandse zin?

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda tu wat unbidan we nu? Dit zijn de eerste woorden van een liefdesliedje van bijna 1000 jaar oud. Een bijzonder liedje omdat het bestaat uit de eerste woorden die ooit in het Nederlands zijn opgeschreven. De zin is bijna duizend jaar geleden opgeschreven door een monnik.

Wat is het mooiste woord ter wereld?

Het woord liefde bleek voor veruit de meeste inzenders het mooiste woord. Liefde is blijkbaar het mooiste woord ter wereld - in Nederland en België.

Wat is het moeilijkste woord van Nederland?

'Meteorologisch' is het moeilijkst uit te spreken woord in het Nederlands. Dat zegt het Genootschap Onze Taal in het radioprogramma De Taalstaat. Na een inventarisatie via de Facebook-pagina stelde Onze Taal een top-10 samen van moeilijkste woorden. 2880 mensen brachten daarna hun stem uit via de website van Onze Taal.

Wat is het mooiste Nederlandse woord?

Volgens Onze Taal zijn dit de mooiste woorden in het Nederlands: Desalniettemin (volgens Onze Taal-lezers) Liefde (volgens NIPO-onderzoek) Vrijen (volgens Volkskrant-lezers)

Wat is het moeilijkste woord in de Nederlandse taal?

'Meteorologisch' is het moeilijkst uit te spreken woord in het Nederlands. Dat zegt het Genootschap Onze Taal in het radioprogramma De Taalstaat. Na een inventarisatie via de Facebook-pagina stelde Onze Taal een top-10 samen van moeilijkste woorden. 2880 mensen brachten daarna hun stem uit via de website van Onze Taal.