:

Wat is het woord van het jaar 2017?

Inhoudsopgave:

 1. Wat is het woord van het jaar 2017?
 2. Wat is het woord van het jaar 2023?
 3. Welk woord was het woord van het jaar 2015?
 4. Welke woorden zijn dit jaar toegevoegd aan de nieuwe editie van de Dikke Van Dale?
 5. Wat is het nieuwste Nederlandse woord?
 6. Welk woord was afgelopen jaar het mooiste Nederlandse woord?
 7. Wat is het Kinder woord van het jaar?
 8. Wat is het eerste Nederlandse woord?
 9. Wat is het oudste woord?
 10. Wat is het oudste woord ter wereld?
 11. Wat zijn grove woorden?
 12. Wat is het mooiste Nederlandse woord?
 13. Wat is het moeilijkste woord in de Nederlandse taal?
 14. Wat is het mooiste woord ter wereld?
 15. Wat is het langste NL woord?

Wat is het woord van het jaar 2017?

Uitslag 2017

JongerentaalLifestyleSport/Amusement
1. fidgetspinner 2. pixelrelatie 3. abuselfie1. tuintegeltaks 2. spijtseks 3. zooikoors1. rolkoffertoerisme 2. instaslet 3. netflixisering

Wat is het woord van het jaar 2023?

Kniepstuver is verkozen tot het Schierste Grunneger Woord van 2023. Het Groningse woord voor gierigaard kreeg 44 procent van de stemmen en liet de andere twee genomineerden dieverdoatstie (35 procent) en hemmeln (22 procent) achter zich.

Welk woord was het woord van het jaar 2015?

Met ruim 28% van de stemmen is kraamkost de overduidelijke winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Woord van het Jaar 2015. Definitie van kraamkost: 'maaltijd als cadeau voor een pasbevallen moeder en haar gezin'.

Welke woorden zijn dit jaar toegevoegd aan de nieuwe editie van de Dikke Van Dale?

In de editie van 2022 zijn om precies te zijn 979 nieuwe Engelse trefwoorden opgenomen. Dat is ongeveer tien procent van het totale aantal nieuw toegevoegde woorden. Onder de Engelse nieuwkomers bevinden zich woorden zoals airfryer, awkward, big tech, bodyshaming, covid, fintech, influencer en streetfood.

Wat is het nieuwste Nederlandse woord?

Kijksluiter, toetsenbordterrorist en weigerpensionado: dagelijks komen er nieuwe woorden bij in het Nederlands. In de rubriek Nieuw woord van de week bespreken we elke week een actueel nieuw woord.

Welk woord was afgelopen jaar het mooiste Nederlandse woord?

Er is in Nederland bijna 49.000 keer gestemd op de Nederlandse kandidaten voor de verkiezing van het Woord van het Jaar 2021. Met 82,2% van de stemmen is prikspijt de overduidelijke winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2021.

Wat is het Kinder woord van het jaar?

Met 47 procent van de stemmen is 'slay' een overtuigende winnaar voor kinderwoord van het jaar 2022. 'Slay' nam het op tegen 'aina', 'gast', 'kaulo' en 'skeer'. Karrewiet, het kinderjournaal van Ketnet, ging voor de twaalfde keer op zoek naar het woord van het jaar.

Wat is het eerste Nederlandse woord?

Wad en unnan Chr. de plaatsnaam Vada, nu Wadenoijen, een plaats in Gelderland. Dit Vada is de voorloper van het huidige Nederlandse wad, en kan gelden als het oudste geschreven Nederlandse woord – eigenlijk: het oudste 'Nederlandse' woord, want het Nederlands bestond op dat moment nog niet als aparte taal.

Wat is het oudste woord?

Na wad zijn de oudst bekende woorden volgens Van der Sijs twee (tussen 2 opgetekend met het woord Tuihanti, het huidige Twente) en trecht ('overvaart', 'doorwaadbare plaats', genoteerd in het jaar 300 met de plaatsnaam Traiecto, nu Utrecht). Nieuwe oudste zin.

Wat is het oudste woord ter wereld?

Duh”. Volgens Bart de Boer, taalkundige van de Universiteit van Amsterdam, was dit waarschijnlijk het eerste woord van de mens. Door archeologisch onderzoek te combineren met hedendaagse experimenten hoopt hij te ontdekken hoe mensen met elkaar leerden praten.

Wat zijn grove woorden?

1) Alledaags 2) Asociaal 3) Banaal 4) Boers 5) Bont 6) Brutaal 7) Cru 8) Enorm 9) Fors 10) Gortig 11) Grofgebouwd 12) Groot 13) Groot en zwaar 14) Groot van stuk 15) Heel...

Wat is het mooiste Nederlandse woord?

Volgens Onze Taal zijn dit de mooiste woorden in het Nederlands: Desalniettemin (volgens Onze Taal-lezers) Liefde (volgens NIPO-onderzoek) Vrijen (volgens Volkskrant-lezers)

Wat is het moeilijkste woord in de Nederlandse taal?

'Meteorologisch' is het moeilijkst uit te spreken woord in het Nederlands. Dat zegt het Genootschap Onze Taal in het radioprogramma De Taalstaat. Na een inventarisatie via de Facebook-pagina stelde Onze Taal een top-10 samen van moeilijkste woorden. 2880 mensen brachten daarna hun stem uit via de website van Onze Taal.

Wat is het mooiste woord ter wereld?

Het woord liefde bleek voor veruit de meeste inzenders het mooiste woord. Liefde is blijkbaar het mooiste woord ter wereld - in Nederland en België.

Wat is het langste NL woord?

Het langste 'officiële' woord in de Nederlandse taal is: aansprakelijkheidswaardevaststellingsveranderingen (50 letters). Het tweede langste woord in de Nederlandse taal is het enkelvoud van het langste woord en bestaat uit 48 letters.