:

Waarom krijg je een bloemkooloor?

Inhoudsopgave:

 1. Waarom krijg je een bloemkooloor?
 2. Waarom hebben judokas bloemkooloren?
 3. Wat kun je doen tegen een bloemkooloor?
 4. Waarom bloemkooloren?
 5. Hoe ontstaat een flapoor?
 6. Is bloemkooloor pijnlijk?
 7. Wat is een kroepoek oor?
 8. Wat is een Perichondritis?
 9. Hoe maak je je oren kleiner?
 10. Kun je kraakbeen breken?
 11. Hoe weet je of je flaporen hebt?
 12. Kunnen flaporen minder worden?
 13. Kan je oor afsterven?
 14. Kun je het kraakbeen in je oor breken?
 15. Wat is een Othematoom?

Waarom krijg je een bloemkooloor?

Een bloemkooloor is een oor wat ontstaat bij voornamelijk mannen, die doen aan contactsporten en dan moet je denken aan rugby, worstelen, judo. Wat er gebeurt is dat zo'n oorschelp bloot staat aan klappen erop of wrijving en daarmee kun je bloedingen krijgen in je oorschelp.

Waarom hebben judokas bloemkooloren?

Een bloemkooloor - ook wel schrompeloor of boksersoor - is het gevolg van te veel wrijving of te harde klappen in sporten als rugby, boksen en judo. Die fricties veroorzaken bloedingen in het kraakbeen, dat uiteindelijk gewoon verdwijnt. Het resultaat is een verschrompeld oor. In cache

Wat kun je doen tegen een bloemkooloor?

Als u een bloemkooloor heeft, kunt u hier niet veel aan doen. Het kraakbeen is door de bloeding afgestorven en veroorzaakt de misvorming. Dit is blijvend waardoor de misvorming dus ook blijvend is. U kunt alleen met plastische chirurgie de vorm van het oor laten veranderen.

Waarom bloemkooloren?

Een bloemkooloor treedt vaak op na beschadiging, herhaalde verwonding of door beknelling, zoals bij boksers of rugbyspelers. Het wordt daarom ook wel gezien als een sportblessure. Door herhaalde klappen op het oor kan een interne bloeding optreden. Als deze niet wordt behandeld kan een bloemkooloor ontstaan.

Hoe ontstaat een flapoor?

Hoe ontstaan flaporen? 'Afstaande oren, ook wel flaporen genoemd, zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp, waarschijnlijk doordat de spieren rond het oor net iets anders aanhechten.

Is bloemkooloor pijnlijk?

Wordt de bloeding in het oor niet meteen behandeld, dan leidt dit vaak tot aanhoudende pijn. De pijn ontstaat door de zwelling en het afsterven van kraakbeen. Het afsterven van kraakbeen is niet meer terug te draaien en leidt tot misvormingen aan het oor.

Wat is een kroepoek oor?

Een bloemkooloor (ook wel schrompeloor of boksersoor genoemd) is de benaming voor een oor dat door beschadiging van het kraakbeen het bolle uiterlijk van een bloemkool heeft gekregen. Deze beschadigingen ontstaan veelal bij sporten als rugby en vechtsporten waarbij de oren veelvuldig harde klappen te verwerken krijgen.

Wat is een Perichondritis?

Perichondritis is een aandoening waarbij een infectie plaatsvindt aan het kraakbeen van het oor. En om precies te zijn aan het kraakbeenvlies - het perichondrium - van het buitenoor. Deze oorschelp ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën.

Hoe maak je je oren kleiner?

Flaporen zijn het gevolg van een aangeboren misvorming van het kraakbeenskelet van de oorschelp. Flaporen kunnen worden gecorrigeerd met behulp van plastische chirurgie. Jaarlijks gaan er rond de 3.000 kinderen onder het mes. Dit kan vanaf de leeftijd van ongeveer vijf, zes jaar.

Kun je kraakbeen breken?

Kraakbeen is een soort bindweefsel, dat elastisch reageert op druk en buiging. Door een ongeluk of overbelasting kunnen er scheuren ontstaan in het kraakbeen. Deze scheuren kunnen ervoor zorgen dat u veel pijn heeft. Ook kunnen er stukjes losraken en gaan zweven, wat tot irritatie leidt.

Hoe weet je of je flaporen hebt?

'Flaporen zijn oren die ver van de zijkant van het hoofd staan. Normaal gesproken is de afstand tussen de rand van de oorschelp en de zijkant van het hoofd zo'n 1,5 tot 2 cm. Officieel wordt in de medische wereld van afstaande oren gesproken als de oorschelp meer dan 2 cm van de schedel afstaat.

Kunnen flaporen minder worden?

Flaporen zijn aangeboren en kunnen dus helaas niet echt voorkomen worden. Bij pasgeboren baby's kunnen ze wel vrij gemakkelijk gecorrigeerd worden. Vooral in de eerste twee á drie weken is het kraakbeen van de oren nog erg slap, door het oestrogeen van de moeder.

Kan je oor afsterven?

Bij ernstige gevallen kan er weefsel afsterven. Misvorming van het oor na genezing is mogelijk.

Kun je het kraakbeen in je oor breken?

Perichondritis kan leiden tot vervormingen aan het oor. Een bloemkooloor is een oorschelp die ernstig misvormd is door beschadiging van het kraakbeen en het kraakbeenvlies (perichondrium) van het oor. Deze beschadiging is meestal het gevolg van een flink trauma.

Wat is een Othematoom?

Een othematoom is een bloeduitstorting (hematoom) in de oorschelp. Het komt zelden voor bij mensen.