:

Wat doet een fosforbom?

Inhoudsopgave:

 1. Wat doet een fosforbom?
 2. Wat doet fosfor munitie?
 3. Wat is een brisantbom?
 4. Hoe gevaarlijk zijn fosforbommen?
 5. Wat is een termiet bom?
 6. Wat doet een Vacuumbom?
 7. Is fosfor nodig?
 8. Hoe krijg je fosfor?
 9. Welke bom is de sterkste?
 10. Waar zit veel fosfor in?
 11. Is fosfor gezond?
 12. Wat doet Napalm met je lichaam?
 13. Wat doet een brandbom?
 14. Wat doet een clusterbom?
 15. Waar haal je fosfor uit?

Wat doet een fosforbom?

Maar wat zijn fosforbommen dan precies en wat doen ze? “Het zijn brandstichtende bommen die je kan gebruiken tegen gebouwen of voertuigen waardoor brand ontstaat. Het materiaal zal dus niet enkel ontploffen door de springstof, er zal ook een vuurbal gecreëerd worden”, legt Housen uit.

Wat doet fosfor munitie?

Witte fosfor bevattende munitie wordt gebruikt in rookgranaten voor artillerie, alsmede in munitie voor het verlichten van het slagveld. Het gebruik van deze munitie is, mits in overeenstemming met de regels van het humanitair oorlogsrecht, niet verboden.

Wat is een brisantbom?

v./m. (-men), (vliegtuig)bom waarvan de vulling uit een brisante springstof bestaat.

Hoe gevaarlijk zijn fosforbommen?

Naast brandwonden kan de toxiciteit van witte fosfor ook schade aan belangrijke organen zoals lever, longen en hart veroorzaken.

Wat is een termiet bom?

Thermiet is een mengsel van een metaalpoeder en een metaaloxide (in bommen meestal aluminiumpoeder met ijzeroxide) en brandt pas op een hele hoge temperatuur. Bommen bestaan uit meerdere kamers die gevuld zijn met thermiet dat wordt aangestoken met een magnesiumlont.

Wat doet een Vacuumbom?

Een vacuümbom is een zogeheten thermobarisch wapen, waarbij zuurstof uit de omgeving wordt gezogen om een uiterst harde explosie en drukgolf te generen. Rusland zou dit type bommen eerder hebben gebruikt tijdens de oorlogen in Tsjetsjenië en Syrië.

Is fosfor nodig?

Fosfor speelt een belangrijke rol bij de ademhaling en energievoorziening van de plant. In het vroege voorjaar is fosfor belangrijk voor een goede wortelgroei en jeugdgroei. Daarnaast is fosfor betrokken bij de vorming van eiwitten en DNA.

Hoe krijg je fosfor?

Fosfaat zit in eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals kaas, melk en melkproducten, noten, pinda's, vlees, vleeswaren, kip, vis, eieren, peulvruchten (witte en bruine bonen, linzen, bonen, kapucijners, etc.) en vegetarische vleesvervangers. Fosfaat in voeding wordt voor 50-60% opgenomen door het lichaam.

Welke bom is de sterkste?

Boven Nova Zembla werd de zogeheten Tsar Bomba tot ontploffing gebracht. Deze drietraps waterstofbom zou een kracht hebben gehad van ongeveer 50 megaton en daarmee ruim 3500 keer sterker zijn geweest dan de bom die in 1945 door de Amerikanen werd gebruikt bij de aanval op de Japanse stad Hiroshima.

Waar zit veel fosfor in?

Veel fosfaat: melk- en melkproducten, kaas, smeerkaas, vlees, kip, vis, eieren, peulvruchten zoals bruine/witte bonen, kapucijners en linzen, noten, pinda's, chocolade. Weinig fosfaat: groenten, fruit, snoep, suiker, boter, olie.

Is fosfor gezond?

Gezondheidseffecten. Fosfor of fosfaat geeft samen met calcium stevigheid aan botten en tanden. Ook vervult fosfor een functie bij de energiestofwisseling (tijdelijke opslag en transport) in het lichaam.

Wat doet Napalm met je lichaam?

Napalm is benzine waaraan als verdikkingsmiddel een mengsel van naftenaat en palmitaat is toegevoegd, zodat het beter blijft kleven als de (brandende) spetters ergens tegenaan vliegen. Op die manier vat de onderlaag eerder vlam.

Wat doet een brandbom?

Een brandbom is een bom met ontbrandbare (in tegenstelling tot ontplofbare) inhoud, die wordt afgeworpen om het doelwit in brand te steken. Voor de inhoud kan bijvoorbeeld napalm, thermiet en/of witte fosfor worden gebruikt.

Wat doet een clusterbom?

Een clusterbom wordt uit een vliegtuig gedropt of over land afgevuurd. Tijdens de vlucht gaat ze open en geeft ze haar lading clustermunitie vrij, waardoor grote oppervlakken op een volstrekt willekeurige manier met een bommentapijt worden bedekt.

Waar haal je fosfor uit?

Fosfaat zit in eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals kaas, melk en melkproducten, noten, pinda's, vlees, vleeswaren, kip, vis, eieren, peulvruchten (witte en bruine bonen, linzen, bonen, kapucijners, etc.) en vegetarische vleesvervangers.