:

Welke dino's leefden er in Nederland?

Inhoudsopgave:

 1. Welke dino's leefden er in Nederland?
 2. Wat was de allereerste dino?
 3. Welk dier stamt af van de T-Rex?
 4. Wat was de laatste dino op aarde?
 5. Is het mogelijk om dinosaurussen te klonen?
 6. Hoe kwamen de dino's op aarde?
 7. Wat is het domste dino?
 8. Wat komt er na de dino's?
 9. Wat is sterker dan een T. rex?
 10. Welk dier staat het dichtst bij de dinosaurus?
 11. Waar sloeg de meteoriet in?
 12. Welke dieren hebben de oerknal overleefd?
 13. Kunnen we dino's weer tot leven wekken?
 14. Wie is de gevaarlijkste dino?
 15. Wat is de gevaarlijkste dino ter wereld?

Welke dino's leefden er in Nederland?

LEEFDEN ER OOK DINO'S IN NEDERLAND? Er leefden ook dino's op de plek waar nu Nederland ligt. De Mosasaurus is vernoemd naar de rivier de Maas, de plek waar hij voor het eerst is gevonden. Ook zijn er resten van een soort Hadrosaurus gevonden rond de provincie Limburg.

Wat was de allereerste dino?

Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben mogelijk de allereerste dinosaurus ontdekt. Het beest is ongeveer zo groot als een labrador en wijst erop dat de dino's al zo'n tien tot vijftien miljoen jaar eerder dan gedacht ontstonden. De dino heeft de naam Nyasasaurus parringtoni gekregen.

Welk dier stamt af van de T-Rex?

Gelukkig voor de wetenschap leven er nog steeds afstammelingen van de T-Rex en andere tweebenige dino's: vogels. Wetenschappers uit Chili besloten kippen een zwiepstaart te geven zodat hun botten groeiden als die van een dino.

Wat was de laatste dino op aarde?

Het gaat om een megaraptor, een vleesetende dinosaurus. Met zijn leeftijd van 70 miljoen jaar, is het een van de laatste vleesetende dino's op aarde. Zo'n 5 miljoen jaar later stierven de dinosauriërs uit.

Is het mogelijk om dinosaurussen te klonen?

Nee. Want de dinosaurus is er niet meer, maar de genen van het dier zijn niet helemaal verdwenen. De dino's leven eigenlijk voort in de directe afstammelingen van de dinosaurus: vogels.

Hoe kwamen de dino's op aarde?

Tijdens het Trias, 2 miljoen jaar geleden, lag vrijwel alle continentale massa bij elkaar in het supercontinent Pangea. Uit reptielen van de groep der Archosauria — waarvan tegenwoordig alleen nog de krokodillen en de vogels over zijn — ontstonden de eerste dinosauriërs.

Wat is het domste dino?

Arme stegosaurus. Hij staat breed bekend als één van de domste dino's die geleefd hebben. Zó dom zelfs, dat wetenschappers decennia hebben geloofd dat hij in zijn heupen een 'tweede brein' zou hebben gehad om zijn staart aan te sturen, omdat de hersenen in zijn kop niet groter zouden zijn geweest 'dan een walnoot'.

Wat komt er na de dino's?

In de tijd dat de dinosauriërs heersten over de aarde, moesten de zoogdieren zich gedeisd houden. Ook in evolutionair opzicht. Pas toen een meteoriet de dino's had weggevaagd, 66 miljoen jaar geleden, bloeiden hun opvolgers op en ontstonden de vele soorten zoals knaagdieren, walvissen en primaten.

Wat is sterker dan een T. rex?

Uitgestorven oerkrokodillen hadden de strafste beet van alle dieren die ooit geleefd hebben. Ze waren zelfs sterker dan de gevreesde tyrannosaurus rex, ontdekten Amerikaanse wetenschappers.

Welk dier staat het dichtst bij de dinosaurus?

Kippen en in mindere mate kalkoenen blijken genetisch gezien het meest op dinosaurussen te lijken, vooral op basis van hun chromosomen.

Waar sloeg de meteoriet in?

Een meteoriet met een doorsnede van zo'n tien kilometer kwam in zee voor de kust van het huidige Mexico terecht in de buurt van het plaatsje Chicxulub en zorgde voor een massa-uitsterving, die het einde betekende van meer dan 75 procent van de soorten op aarde.

Welke dieren hebben de oerknal overleefd?

Zo'n 70 procent van het leven op aarde verdween. Maar op de grond overleefde een bijzonder dier door. Onderzoekers zijn er achtergekomen dat een weerbarstige schildpad de allesverwoestende meteoriet-inslag als enige op het noordelijk halfrond heeft weten te overleven.

Kunnen we dino's weer tot leven wekken?

Bij dinosauriërs is dit onmogelijk, omdat er geen dna meer te vinden is. Toch zouden er nieuwe dinosauriërs gemaakt kunnen worden, denkt een groep Amerikaanse wetenschappers. En daar hebben ze kippen voor nodig. Kippen hebben namelijk dezelfde voorouders als dino's.

Wie is de gevaarlijkste dino?

De Gorgosaurus was familie van de Tyrannosaurus Rex. De dino is ongeveer 3 meter lang en bijna 7 meter breed. Hij leefde 76 miljoen jaar geleden en was toen een van de gevaarlijkste dino's op aarde. Geen enkele andere dino durfde de Gorgosaurus aan te vallen.

Wat is de gevaarlijkste dino ter wereld?

Met z'n enorme lijf en sterke kaken was de allesverslindende tyrannosaurus rex de schrik van menig dier. Onderzoekers hebben nu ook een zachtere kant van deze dinosaurussen ontdekt. De T-Rex zou voor het paren graag hebben geknuffeld.