:

Wat is het woord van het jaar 2023?

Inhoudsopgave:

  1. Wat is het woord van het jaar 2023?
  2. Wat is met 32.4% van alle stemmen dit jaar het Woord van het Jaar geworden?
  3. Wat is het volwassen woord van het jaar?
  4. Waar kan je stemmen voor het Kinderwoord van het jaar?
  5. Wat is het nieuwste Nederlandse woord?
  6. Wat zijn archaïsche woorden?
  7. Wat betekent ma Stobbe?
  8. Hoe oud Moest je vroeger zijn om te stemmen?
  9. Wat is Knaldrang?
  10. Wat is het Kinder woord van het jaar?
  11. Wat is het nieuwe Kinderwoord van het jaar?
  12. Kun je neutraal stemmen?
  13. Wat is het moeilijkste woord in de Nederlandse taal?
  14. Wat is het mooiste Nederlandse woord?
  15. Wat is een neologisme?

Wat is het woord van het jaar 2023?

Kniepstuver is verkozen tot het Schierste Grunneger Woord van 2023. Het Groningse woord voor gierigaard kreeg 44 procent van de stemmen en liet de andere twee genomineerden dieverdoatstie (35 procent) en hemmeln (22 procent) achter zich.

Wat is met 32.4% van alle stemmen dit jaar het Woord van het Jaar geworden?

Zowel in Nederland als in België werd "selfie" (een fotografisch zelfportret, vaak gemaakt met behulp van een smartphone) tot Woord van het Jaar verkozen. Algemene verkiezing: selfie (32%)

Wat is het volwassen woord van het jaar?

Er is in Nederland bijna 49.000 keer gestemd op de Nederlandse kandidaten voor de verkiezing van het Woord van het Jaar 2021. Met 82,2% van de stemmen is prikspijt de overduidelijke winnaar van deze verkiezing en gaat het woord de geschiedenis in als het officiële Van Dale Woord van het Jaar 2021. In cache

Waar kan je stemmen voor het Kinderwoord van het jaar?

Ketnetters kunnen vanaf nu hun stem uitbrengen op hun favoriete woord via Ketnet.be. De stemming wordt afgesloten op zondag 11 december omstreeks 18 uur. Welk woord het geworden is, kom je te weten op maandag 12 december omstreeks 17.50 uur in Karrewiet op Ketnet, Ketnet.be en in de Ketnet-app.

Wat is het nieuwste Nederlandse woord?

Kijksluiter, toetsenbordterrorist en weigerpensionado: dagelijks komen er nieuwe woorden bij in het Nederlands. In de rubriek Nieuw woord van de week bespreken we elke week een actueel nieuw woord.

Wat zijn archaïsche woorden?

Een archaïsme (Grieks: Αρχαϊσμός, oud, uit het verleden) is een verouderde taalvorm, een verouderde zinsconstructie of een verouderd woord. Ook oude en pseudo-oude spelling kan als zodanig worden beschouwd. Archaïsmen komen vooral voor in wettelijke, ambtelijke en Bijbelse taal.

Wat betekent ma Stobbe?

Ma stobbe betekent stop maar dan cooler uitgesproken en komt van TikTokker @timonverbeeck. Timon is heel blij met het nieuws, maar zegt sorry tegen alle leerkrachten en ouders. Ma stobbe is het kinderwoord van 2021 geworden.

Hoe oud Moest je vroeger zijn om te stemmen?

Aanvankelijk was de kiesleeftijd in Nederland 25 jaar. In 1946 werd deze verlaagd tot 23 jaar, in 1963 tot 21 jaar, de leeftijd waarop men toen als volwassen werd beschouwd, en in 1972 tot 18 jaar.

Wat is Knaldrang?

Nu de coronamaatregelen steeds soepeler worden, blijkt de knaldrang bij veel mensen groot te zijn. Knaldrang is het intense verlangen om te 'knallen', een informeel woord voor uitgaan, feestvieren, uit de bol gaan.

Wat is het Kinder woord van het jaar?

Het Kinderwoord van het Jaar is 'slay'. 🥇 Dat wordt vaak op sociale media gebruikt om bijvoorbeeld te zeggen dat iemand er goed uitziet of een mooie outfit aanheeft. Als je 'slay' zegt, wil je dus eigenlijk een compliment geven.

Wat is het nieuwe Kinderwoord van het jaar?

Slay is Kinderwoord van het Jaar 2022 'Slay' is het kinderwoord van 2022 geworden. Met 47% van de stemmen is het een overtuigende winnaar, gevolgd door 'aina' met 24% van de stemmen, 'gast' met '13%, 'kaulo' met 10% en 'skeer' met 6% van de stemmen. 'Slay' betekent 'ziet er top uit, you killing it of boenk erop'.

Kun je neutraal stemmen?

Verkiezingen. Tijdens verkiezingen voor de gemeenteraad, Europese Unie et cetera kan er ook blanco gestemd worden. Een blanco stem wordt in Nederland wel meegerekend in het opkomstpercentage, maar heeft geen invloed op de uitslag van de verkiezingen.

Wat is het moeilijkste woord in de Nederlandse taal?

'Meteorologisch' is het moeilijkst uit te spreken woord in het Nederlands. Dat zegt het Genootschap Onze Taal in het radioprogramma De Taalstaat. Na een inventarisatie via de Facebook-pagina stelde Onze Taal een top-10 samen van moeilijkste woorden. 2880 mensen brachten daarna hun stem uit via de website van Onze Taal.

Wat is het mooiste Nederlandse woord?

Volgens Onze Taal zijn dit de mooiste woorden in het Nederlands: Desalniettemin (volgens Onze Taal-lezers) Liefde (volgens NIPO-onderzoek) Vrijen (volgens Volkskrant-lezers)

Wat is een neologisme?

Een neologisme of nieuwvorming is een willekeurig, nieuw woord in een gegeven taal. Meer specifiek verwijst de term naar nieuwe inhoudswoorden.