:

Wat te doen bij chronische rugpijn?

Inhoudsopgave:

 1. Wat te doen bij chronische rugpijn?
 2. Is rugpijn een chronische ziekte?
 3. Wat betekent chronische rugpijn?
 4. Kan ik werken met lage rugpijn?
 5. Kan chronische rugpijn overgaan?
 6. Wat als lage rugpijn niet overgaat?
 7. Hoe lang duurt chronische rugpijn?
 8. Welke arts raadplegen bij rugklachten?
 9. Hoe voelt een beknelde zenuw in de rug?
 10. Wat te doen bij chronische pijn?
 11. Welk werk kan ik doen met rugklachten?
 12. Wat is een blokkade in de rug?
 13. Welke symptomen bij rugklachten zijn alarmsignalen?
 14. Kun je werken met chronische pijn?
 15. Welke eigenschap is kenmerkend voor chronische pijn?

Wat te doen bij chronische rugpijn?

Tot de belangrijkste maatregelen bij chronische rugpijn behoren pijnstillers, beweging en fysiotherapie. De personen in kwestie kunnen echter ook veel zelf doen om langdurig pijnvrij te blijven. Door de dag heen moeten ze vaak aan lichaamsbeweging doen om de spieren op te bouwen en te verstevigen.

Is rugpijn een chronische ziekte?

Pijn of klachten aan je rug zijn chronisch, wanneer je langer dan 3 maanden aaneengesloten klachten aan je rug hebt. Ongeveer 40% van de bevolking in Nederland heeft chronische rugklachten, waardoor dit de nummer 1 oorzaak voor ziekteverzuim op het werk is.

Wat betekent chronische rugpijn?

We spreken van chronische rugpijn wanneer rugklachten langer dan 12 weken (3 maanden) aanwezig zijn. Dat kan betekenen dat er sprake is regelmatig terugkerende perioden van rugklachten, maar het kan ook zo zijn dat de rugpijn altijd aanwezig is.

Kan ik werken met lage rugpijn?

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht, tussen de 50 en 90% van de volwassenen heeft wel eens rugpijn. Meer dan 90% van de mensen met rugpijn kan gewoon blijven werken.

Kan chronische rugpijn overgaan?

Bij meer dan 90% van de mensen zijn de rugklachten binnen zes weken weer verdwenen. Desondanks kunnen de rugklachten later ook terugkeren en vervolgens overgaan tot aanhoudende rugpijn.

Wat als lage rugpijn niet overgaat?

Maak een afspraak bij je huisarts. Samen kunnen jullie een stappenplan maken om langzaam weer meer te gaan doen. Zorg dat je veel blijft bewegen, ook als je pijn hebt. Sporten is ook goed, zoals zwemmen, fietsen of wandelen.

Hoe lang duurt chronische rugpijn?

Meestal gaat aspecifieke lage rugklachten vanzelf weer over. Bij sommige mensen is de pijn binnen enkele dagen over, bij anderen duurt het enkele weken, bij de meeste mensen is de rugpijn na één of twee maanden verdwenen.

Welke arts raadplegen bij rugklachten?

Is er vooral een rugprobleem, dan is een bezoek aan de orthopeed meer aangewezen. Bij zeer langdurige of moeilijke rugproblemen kan ook de hulp worden ingeroepen van pijnteams of pijncentra en recent ook rugadviescentra. Hierbij kunnen ook psychologen en arbeidsgeneeskundigen een functie hebben.

Hoe voelt een beknelde zenuw in de rug?

Symptomen die bij een beknelde zenuw horen zijn onder andere krachtsverlies en uitstraling van de pijn naar andere gebieden. Ook kunt u last hebben van scherpe, stekende pijn in het aangedane gebied. De pijn kan uitstralen naar het been en in het been kan een slapend gevoel optreden.

Wat te doen bij chronische pijn?

Chronische pijn: geen symptoom, maar een ziekte Pijnklachten die langer bestaan hebben invloed op het zenuwstelsel. Het reageert gevoeliger op prikkels, zoals licht, geluid en pijn. Omdat u sneller last heeft van deze prikkels, heeft u vaak ook meer moeite met uw werk, relatie of hobby's.

Welk werk kan ik doen met rugklachten?

Bijvoorbeeld door:

 • Een training die zich richt op het vergroten van de (arbeid)belastbaarheid;
 • Een fysieke training onder leiding van een fysiotherapeut of manueeltherapeut;
 • Mentale coaching door een psycholoog;
 • Werkgerichte begeleiding door een werkcoach met een werkplekbezoek;
 • Ontspanningstraining;

Wat is een blokkade in de rug?

Bij een blokkade komt het kapsel klem te zitten tussen de twee botten. Hierdoor vermindert de ruimte tussen de botten en verliest het gewricht bewegingsvrijheid; het is geblokkeerd.

Welke symptomen bij rugklachten zijn alarmsignalen?

Wanneer je langer dan een week last hebt van de volgende klachten is het verstandig om naar de huisarts te gaan.

 • Pijn in de onderrug.
 • Een stijve rug.
 • Uitstraling naar billen en/of benen.
 • Pijn in de gehele bovenrug of onderrug.
 • Pijn bij druk op de borst en/of ademhaling.
 • Plotselinge en erin schietende pijn in de rug.

Kun je werken met chronische pijn?

De verhouding tussen arbeid en rust is bij cliënten met chronische pijn extra belangrijk. De pijn vraagt namelijk zoveel energie en maakt dat de energie eerder op is. Echter, alleen maar rusten komt de cliënt ook vaak niet ten goede. Het zoeken naar de juiste balans is hierin dus het streven.

Welke eigenschap is kenmerkend voor chronische pijn?

Bij mensen met chronische pijn houdt de pijn aan, maanden, jaren. Soms zelf hun hele leven, wat de kwaliteit van leven verslechtert. Mensen met chronische pijn kunnen minder goed bewegen, doordat de spieren en gewrichten niet meer goed werken en hun weerstand verlaagd raakt.