:

Wat was de oorzaak van de tsunami op tweede kerstdag 2004?

Inhoudsopgave:

 1. Wat was de oorzaak van de tsunami op tweede kerstdag 2004?
 2. Hoeveel doden waren er bij de tsunami in 2004?
 3. Wat waren de gevolgen van de tsunami in 2004?
 4. Waar was de laatste tsunami?
 5. Wat is de ergste tsunami ooit?
 6. Is er ooit een tsunami in Nederland geweest?
 7. Wat is de ergste ramp ter wereld?
 8. Is er een tsunami in Nederland geweest?
 9. Waar was de heftigste tsunami?
 10. Hoe hoog was de grootste tsunami ooit?
 11. Wat is de grootste ramp van Nederland?
 12. Welke rampen in Nederland?
 13. Hoe groot is de kans op tsunami in Nederland?
 14. Wat is de grootste ramp ter wereld?
 15. Wat moet je doen als er een ramp is?

Wat was de oorzaak van de tsunami op tweede kerstdag 2004?

Zondagochtend 26 december 2004 wordt de zeebodem opgeschud door een aardbeving bij het Indonesische eiland Sumatra. De aardbeving is de krachtigste in vier decennia, en de energie ervan komt overeen met de kracht van 23.000 atoombommen.

Hoeveel doden waren er bij de tsunami in 2004?

Door een zeebeving ontstond op 26 december 2004 voor het Indonesische eiland Sumatra een enorme vloedgolf, een tsunami. Die trof grote delen van de kusten van Azië en Oost-Afrika. Naar schatting stierven hierdoor 280.000 mensen. Het merendeel van de dodelijke slachtoffers viel op Sumatra. In cache

Wat waren de gevolgen van de tsunami in 2004?

Deze tsunami leidde tot enorme overstromingen in de kustgebieden langs de Indische Oceaan: van Sumatra en Thailand tot aan Sri Lanka, India en zelfs Somalië. Ongeveer 300.000 mensen kwamen om het leven en miljoenen raakten gewond en/of dakloos. In cacheVergelijkbaar

Waar was de laatste tsunami?

Alles begon met een zeebeving op 26 december 2004, om 7.59 uur lokale tijd (1.59 uur 's nachts bij ons). Op 160 kilometer ten westen van het Indonesische eiland Sumatra vond er in de Indische Oceaan een zeebeving plaats op zo'n 10 kilometer diepte.

Wat is de ergste tsunami ooit?

Op zondag 26 december 2004 vond een zeer zware zeebeving plaats in de Indische Oceaan, die een vloedgolf veroorzaakte die zich in verschillende richtingen over de Indische Oceaan verplaatste met ongeveer 230.000 doden als gevolg.

Is er ooit een tsunami in Nederland geweest?

Twee: tsunami's komen in Nederland niet voor. De Noordzee is te ondiep. Dat constateerde Rijkswaterstaat namelijk in 1993.

Wat is de ergste ramp ter wereld?

Dan blijkt dat de Bengaalse hongersnood van de meeste slachtoffers veroorzaakte. Tien miljoen mensen lieten het leven, wat ongeveer een derde was van de populatie van India destijds. Vloeden (of overstromingen), aardbevingen, cyclonen (of orkanen) en tsunami's maken de top 10 compleet (zie tabel).

Is er een tsunami in Nederland geweest?

Langs de Nederlandse (zuid)westkust worden in de vroege ochtend van plotseling enkele opvallend hoge golven waargenomen. Het betrof een meteo-tsunami, een vloedgolf opgewekt door een weerkundig verschijnsel.

Waar was de heftigste tsunami?

Op zondag 26 december 2004 vond een zeer zware zeebeving plaats in de Indische Oceaan, die een vloedgolf veroorzaakte die zich in verschillende richtingen over de Indische Oceaan verplaatste met ongeveer 230.000 doden als gevolg. De catastrofe wordt gezien als een van de ergste natuurrampen in de recente geschiedenis.

Hoe hoog was de grootste tsunami ooit?

Over Lituya Bay De plotselinge verplaatsing van water zorgde voor een immense tsunami, wat resulteerde in de hoogste golf die ooit in de moderne geschiedenis is gemeten. Zo bereikte de golf een hoogte van maar liefst 518,16 meter!

Wat is de grootste ramp van Nederland?

De Watersnoodramp van 1953 is de grootste Nederlandse natuurramp van de 20ste eeuw. Een zware noordwesterstorm in combinatie met springtij, zorgde ervoor dat grote delen van ons land overstroomden. 1.836 mensen overleefden de ramp niet, tienduizenden dieren lieten het leven en ook huizen werden verwoest.

Welke rampen in Nederland?

Grootste rampen in Nederland

RampSoort rampAantal doden
WatersnoodrampNatuurramp1836
Treinramp HarmelenTreinramp93
BijlmerrampVliegtuigcrash43
HerculesrampVliegtuigcrash34

Hoe groot is de kans op tsunami in Nederland?

De kans dat een tsunami in Nederland voorkomt, is gelukkig heel erg klein. Voor een tsunami heb je naast een ondergrondse zeebeving namelijk ook veel zeewater nodig. De Noordzee is voor een zee erg ondiep.

Wat is de grootste ramp ter wereld?

Dan blijkt dat de Bengaalse hongersnood van de meeste slachtoffers veroorzaakte. Tien miljoen mensen lieten het leven, wat ongeveer een derde was van de populatie van India destijds. Vloeden (of overstromingen), aardbevingen, cyclonen (of orkanen) en tsunami's maken de top 10 compleet (zie tabel).

Wat moet je doen als er een ramp is?

Algemene maatregelen bij een ramp

 1. Hoort u de sirene? Ga naar binnen en sluit deuren en ramen.
 2. Waarschuw en informeer mensen in uw omgeving.
 3. Bent u gewond of verkeert u in direct gevaar? ...
 4. Bent u zelf niet gewond, help dan waar mogelijk anderen.
 5. Probeer informatie te krijgen van een betrouwbare bron.