:

Wat zijn de nadelen van een menstruatiecup?

Inhoudsopgave:

 1. Wat zijn de nadelen van een menstruatiecup?
 2. Kun je seks hebben met menstruatiecup?
 3. Wat is beter tampon of menstruatiecup?
 4. Kan je plassen met een menstruatiecup in?
 5. Waarom stinkt de inhoud van mijn menstruatiecup?
 6. Kan je douchen met een menstruatiecup?
 7. Kan een menstruatiecup te diep zitten?
 8. Hoe vaak menstruatiecup uitkoken?
 9. Kun je met een cup zwemmen?
 10. Waarom mag je niet douchen als je ongesteld bent?
 11. Waarom stopt menstruatie in water?
 12. Waarom meer zin in seks tijdens menstruatie?
 13. Kun je doorlekken in het water?
 14. Is het goed om te douchen als je ongesteld bent?
 15. Kun je seks hebben als je in je stopweek zit?

Wat zijn de nadelen van een menstruatiecup?

Wat zijn de nadelen van de menstruatiecup?

 • Het kan even duren voor je de cup correct inbrengt en verwijdert. Vaak moet je in het begin een paar keer proberen;
 • Soms vind je het niet leuk om veel bloed te zien;
 • Je neemt de menstruatiecup in de handen en maakt hem zelf schoon;
 • Als je de cup wisselt, heb je water nodig.
In cache

Kun je seks hebben met menstruatiecup?

De meeste menstruatiecups kun je niet gebruiken tijdens seks en je partner kan deze voelen. Als je een cup gebruikt, zul je dus een alternatief moeten gebruiken als je tijdens de menstruatie seks wilt hebben.

Wat is beter tampon of menstruatiecup?

De cup houdt het vaginale slijmvlies helemaal intact, terwijl de tampon het slijmvlies juist kan beschadigen wat op zijn beurt weer kan zorgen voor irritaties en infecties. Dat is pas vies!

Kan je plassen met een menstruatiecup in?

Kan ik de menstruatiecup inhouden bij het plassen of de stoelgang? Ja, je kan de menstruatiecup inhouden wanneer je naar het toilet gaat. Hij zit niet in de weg, omdat hij heel flexibel is en meegeeft met de bewegingen in je buik. Het kan wel zijn dat je menstruatiecup licht verschoven is na de toiletgang.

Waarom stinkt de inhoud van mijn menstruatiecup?

Je hebt je cup niet goed onderhouden en in een vochtige locatie bewaard. Laat je cup goed drogen na gebruik en bewaar hem in een droge omgeving (dus niet de badkamer). Je moet de cup ook niet luchtdicht bewaren! Meestal zit er een katoenen zakje bij je cup, bewaar hem daar in.

Kan je douchen met een menstruatiecup?

Spoel de menstruatiecup eerst af met koud water uit de kraan of met fleswater, als er geen wasbak is. Sommige vrouwen vervangen hun menstruatiecup bij voorkeur onder de douche, maar dat is een persoonlijke keuze. Gebruik geen producten zoals zeep of parfum, want die kunnen de cup beschadigen.

Kan een menstruatiecup te diep zitten?

Je kunt de menstruatiecup wat verder te duwen totdat hij in zijn geheel, inclusief het steeltje, is ingebracht. Een menstruatiecup hoort niet zo hoog te zitten als een tampon, maar juist lager in de vagina, net voorbij je schaambeen. Wanneer de menstruatiecup zit, draai hem dan nog even zachtjes rond.

Hoe vaak menstruatiecup uitkoken?

Menstruatiecup uitkoken Ook moet je de cup na gebruik zelf schoonmaken en wordt het aangeraden om de cup na elke menstruatie uit te koken. Dit uitkoken is belangrijk, omdat het de menstruatiecup steriliseert en dus vrij maakt van bacteriën die eventueel irritaties of vaginale infecties zouden kunnen veroorzaken.

Kun je met een cup zwemmen?

Natuurlijk kun je met een menstruatiecup zwemmen. Zoals een tampon zich helemaal volzuigt met water zal een cup dit niet doen. Wel is er een hele kleine kans dat er iets van water in de cup komt. Dit komt maar zelden voor.

Waarom mag je niet douchen als je ongesteld bent?

Het bloed kan simpelweg niet buiten de vagina stromen, vanwege de tegendruk van het water. Als je in bad of onder de douche bent, stopt je menstruatie ook niet. Het is niet anders dan in een zwembad of in de zee. Dus als je wil zwemmen, moet je nog steeds een tampon of menstruatiecup gebruiken.

Waarom stopt menstruatie in water?

"Het is een fabeltje dat je ongesteldheid stopt als je in het water ligt", zegt ze. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat je een spoor van bloed in de zee of het zwembad achterlaat als je vrijuit bloedt, betekent dat niet dat je menstruatie stopt.

Waarom meer zin in seks tijdens menstruatie?

"Tijdens en vlak na de menstruatie is progesteron, het hormoon dat je libido onderdrukt, het laagst, terwijl je oestrogeen, wat je sekslust opwekt, toeneemt", vertelt cognitief neurowetenschapper en sekstherapeut Nan Wise. Daarnaast werkt seks of masturbatie ook voor veel vrouwen als medicijn.

Kun je doorlekken in het water?

Geen stress! Je kunt alsnog zwemmen zonder menstruatiebescherming. De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt. Let er alleen op dat je geen druk zet op je vaginale spieren, waardoor bloed er misschien uit wordt geforceerd.

Is het goed om te douchen als je ongesteld bent?

Juist als je ongesteld bent is het lekker om een warme douche te nemen om je schoon te voelen en te ontspannen. Je kunt tijdens het douchen ook gewoon je haar wassen. Dit fabeltje stamt uit vroege tijden, maar berust niet op waarheid en er is dan ook geen enkele reden waarom je je haar niet mag wassen.

Kun je seks hebben als je in je stopweek zit?

In de stopweek kun je niet zwanger worden. Na de stopweek begin je weer met een nieuwe strip. Je begint op dezelfde dag als waarop je de vorige strip bent begonnen. Ook als je dan nog bloedverlies hebt.