Welke kruiden doen het goed binnen?
Inhoudsopgave:
- Welke kruiden doen het goed binnen?
- Hoe verse kruiden verzorgen?
- Hoe kruiden kweken in de keuken?
- Hoeveel ruimte hebben kruiden nodig?
- Welke kruiden in de winter binnen?
- Welke kruiden mogen niet bij elkaar staan?
- Kan je rozemarijn binnen houden?
- Waar moeten kruiden staan?
- Waar groeien kruiden het best?
- Welke kruiden mogen niet naast elkaar staan?
- Welke kruiden mogen bij elkaar?
- Welke kruiden mag je niet combineren?
- Welke kruiden hebben geen zon nodig?
- Welke kruiden hebben weinig water nodig?
- Hoe vul ik een Kruidenbak?
Welke kruiden doen het goed binnen?
Tijm, basilicum, bieslook, rozemarijn, … De meeste kruiden houden van warmte. Zoek bij voorkeur dus een zonnige plek, gericht op het zuiden. Bijvoorbeeld op een vensterbank achter het raam. In cache
Hoe verse kruiden verzorgen?
De meeste kruiden houden van zon en hebben een hekel aan teveel water. Kies voor uw tuin- kruiden een standplaats met een goede afwatering en werk de grond flink los. Zware kleigrond kunt u het beste een winter omgespit laten liggen. Dan kan de vorst de grote kluiten afbreken.
Hoe kruiden kweken in de keuken?
Kruiden kunnen uitstekend groeien in de keuken zolang ze maar genoeg licht krijgen. De beste plek voor basilicum, rozemarijn, oregano en tijm planten is voor een keukenraam op het zuiden. Daar heb je het felste licht en de meeste zonuren. Let er wel op dat bij direct zonlicht de plantjes sneller kunnen uitdrogen.
Hoeveel ruimte hebben kruiden nodig?
Je kan overwegen om een deel van de kruiden te verwerken in je groentetuin of aan de rand van je groentetuin te plaatsen (afhankelijk of er meer zon of schaduw is). Een bed van 1 m breed aan de rand van de groentetuin biedt al voldoende ruimte voor de kruiden.
Welke kruiden in de winter binnen?
Meerjarige kruiden die best binnen overwinteren:
- Geurgeraniums.
- Laurier (soms ook winterhard)
- Mirte.
- Griekse oregano.
- Rozemarijn (soms)
- Olijfbomen overwinteren tot -12°C.
Welke kruiden mogen niet bij elkaar staan?
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Kan je rozemarijn binnen houden?
Rozemarijn is tamelijk vorstgevoelig waardoor het lastig kan zijn om het buiten te telen. Gelukkig kun je het ook prima onder glas kweken of binnen. Net als van veel andere kruiden, heeft rozemarijn geneeskrachtige werkingen.
Waar moeten kruiden staan?
De meeste kruiden hebben zon nodig om goed te kunnen groeien en gezond te blijven. Ook doe je er goed aan je kruiden te beschermen tegen wind. Als je kunt kiezen, is de beste ligging van je kruidentuin dan ook een zonnige, beschutte plek. Maar ook als je een dergelijke plek niet hebt, kun je prima kruiden kweken.
Waar groeien kruiden het best?
Kruiden staan graag op een zonnige en lichtrijke plaats, met hun voetjes in een goed gedraineerde, vocht vasthoudende grond. Deze grond mag een pak organische meststoffen bevatten. Moet je bij het lezen van dit artikel nog een moestuin beginnen aanleggen, denk al na over de hoe je compost in je grond kunt inwerken.
Welke kruiden mogen niet naast elkaar staan?
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Welke kruiden mogen bij elkaar?
De juiste match
- Kervel, majoraan, dille, pimpernel, bieslook en kamille.
- Rozemarijn, tijm en andere mediterrane kruiden.
- Salie en oregano.
- Citroenmelisse past bij bijna alle kruiden.
- Peterselie, bieslook en dille.
Welke kruiden mag je niet combineren?
Wil je aan de kruidentuin ook een muntplantje toevoegen? Die kun je beter niet met andere kruidenplantjes combineren. Dat komt omdat munt erg snel groeit en daarmee al snel de ruimte voor andere kruiden in kan pikken. Daarnaast voorkom je hiermee ook kruisbestuiving.
Welke kruiden hebben geen zon nodig?
Kruiden voor in de schaduw: hier komt geen zon. Alleen schaduwminnende planten groeien er dus goed. Voorbeelden: citroenmelisse, kamille, kervel en munt.
Welke kruiden hebben weinig water nodig?
Salie, tijm, rozemarijn, oregano (marjolein), hysop, bonenkruid, kerriekruid (Helichrysum italicum), citroenverbena en laurier houden van veel warmte en weinig water – geen wonder dat ze in ons koel en nat klimaat vaak wegkwijnen. Plant ze op de droogste en zonnigste plek in je tuin.
Hoe vul ik een Kruidenbak?
De meeste kruiden houden niet zo van nattigheid: zorg daarom dat er een goede afwatering is in de bak (leg bijvoorbeeld kiezels op de bodem) en meng 1/3 zand door de aarde waarmee je 'm gaat vullen. Kruiden met houtige takjes (zoals rozemarijn, tijm, oregano…) die houden van de zon, zet je best bij elkaar.