:

Waarom is de ENCI-groeve bijzonder?

Inhoudsopgave:

  1. Waarom is de ENCI-groeve bijzonder?
  2. Hoe diep is de ENCI-groeve?
  3. Hoe groot is de ENCI-groeve?
  4. Hoe oud is het mergel in de ENCI-groeve?
  5. Waar staat de afkorting ENCI voor?
  6. Waar staat ENCI voor?
  7. Is ENCI nog in gebruik?
  8. Waarom is de ENCI gestopt?
  9. Is ENCI nog in bedrijf?
  10. Waar komt ENCI cement vandaan?

Waarom is de ENCI-groeve bijzonder?

De ENCI-groeve ligt bij de Limburgse Sint-Pietersberg: een berg waaronder een stukje bijzondere geschiedenis schuilgaat. Het natuurgebied rondom de Sint-Pietersberg is beschermd en dat is niet voor niets: de 171 meter hoge 'berg' herbergt prachtige natuur zoals kalksteenformaties, grotten en bijzondere flora en fauna. In cache

Hoe diep is de ENCI-groeve?

Het diepste punt van de groeve ligt op 5m NAP en de Maas ligt hier op 45 m NAP. Het ontstaan van deze groeve hebben we te danken aan de ENCI ( Eerste Nederlandse Cement Industrie). Vanaf 1926 is hier in het hart van de Sint Pietersberg gestart met het winnen van de zeer kalkrijke mergel voor de cementindustrie.

Hoe groot is de ENCI-groeve?

De ENCI-groeve was een grote kalksteengroeve van 150 hectare, die op werd gesloten voor mergelwinning. In 2019 is een definitief einde gekomen aan de productie van klinker, het halffabricaat voor de cementbereiding. In cache

Hoe oud is het mergel in de ENCI-groeve?

De ENCI Groeve is een kalksteengroeve aan de Maaszijde van de Sint Pietersberg die net buiten Maastricht ligt. De winning van kalksteen, ook bekend als mergel, begon hier in 1926.

Waar staat de afkorting ENCI voor?

ENCI, ofwel Eerste Nederlandse Cement Industrie, is een Nederlandse producent van cement met vestigingen in Maastricht (tot 2020), Rotterdam, IJmuiden en Den Bosch. ENCI behoort voor 100% tot de multinational HeidelbergCement.

Waar staat ENCI voor?

ENCI staat voor Eerste Nederlandsche Cement Industrie. Het bedrijf werd in 1926 opgericht en in 1928 was de fabriek operationeel. Het was toen de grootste cementfabriek van Europa. Vele generaties Maastrichtenaren hebben er gewerkt.

Is ENCI nog in gebruik?

In juli 2018 is ENCI Maastricht gestopt met de commerciële kalksteenwinning en in augustus 2020 is er een definitief einde gekomen aan de cementproductie in Maastricht.

Waarom is de ENCI gestopt?

Volgens de directie wegen er meerdere factoren mee in het besluit om de vestiging in Maastricht te sluiten. Zo was er maar beperkte opslagcapaciteit bij de fabriek en waren de onderhoudskosten hoog.

Is ENCI nog in bedrijf?

Cementfabriek ENCI in Maastricht gaat eind juni 2020 dicht. Dat heeft de directeur van moederbedrijf HeidelbergCement vanmiddag bekendgemaakt aan het personeel. De vijftig werknemers van de fabriek verliezen hun baan.

Waar komt ENCI cement vandaan?

Sinds de sluiting in augustus 2020 van de cementfabriek ENCI in Maastricht, komt het ENCI zakgoedcement voortaan van andere locaties. Het ENCI Portlandcement komt nu uit de Belgische HeidelbergCement fabriek in Lixhe.