:

Kan je TSS krijgen van menstruatiecup?

Inhoudsopgave:

 1. Kan je TSS krijgen van menstruatiecup?
 2. Kan je een menstruatiecup de hele dag inhouden?
 3. Hoe lang mag een cup inblijven?
 4. Hoelang kan je een menstruatiecup dragen?
 5. Hoe weet je dat je TSS hebt?
 6. Hoe weet je dat je de tamponziekte hebt?
 7. Kan je een menstruatiecup langer dan 12 uur inhouden?
 8. Waarom stinkt de inhoud van mijn menstruatiecup?
 9. Kan je plassen met een menstruatie cup?
 10. Wat voel je bij tamponziekte?
 11. Kan je een tampon 10 uur inhouden?
 12. Hoe snel merk je TSS?
 13. Wat is beter tampon of menstruatiecup?
 14. Hoe vaak menstruatiecup uitkoken?
 15. Wat gebeurt er als je een tampon 9 uur inhoud?

Kan je TSS krijgen van menstruatiecup?

Het Toxic Shock Syndrome (TSS) is een zeldzame maar ernstige infectie die wordt veroorzaakt door een snelle verspreiding van de staphylococcus aureus als gevolg van het gebruik van een tampon of menstruatiecup.

Kan je een menstruatiecup de hele dag inhouden?

Je mag de menstruatiecup lang inhouden, wel 8 tot 12 uur. Dat is veel langer dan een tampon; je kunt dus ook ongestoord slapen of een hele dag gaan werken met je menstruatiecup. Maar vloei je echt veel, dan zul je toch vaker moeten verschonen. In cache

Hoe lang mag een cup inblijven?

De cup is ontwikkeld om gedurende acht uur veilig in de vagina te zitten. Dus wanneer je de cup om 09.00 uur inbrengt, kan die eigenlijk al tot 17.00 uur inblijven.

Hoelang kan je een menstruatiecup dragen?

Wij adviseren je echter de cup absoluut niet langer dan 8 uur te dragen. Dit geldt overigens voor alle menstruatieproducten. Ook beweert men dat je bij het dragen van een menstruatie cup geen risico loopt op TSS (Toxic Shock Syndrome, ook wel de tamponziekte genoemd), omdat de menstruatie cup niet absorberend is. In cache

Hoe weet je dat je TSS hebt?

TSS uit zich vaak in de vorm van griepachtige verschijnselen, zoals hoofdpijn, spierpijn en keelpijn. Ook een hoge koorts kan een symptoom zijn. Andere symptomen kunnen zijn: Uitslag over een groot deel van het lichaam.

Hoe weet je dat je de tamponziekte hebt?

Symptomen van tamponziekte zijn onder andere extreme bloeddrukdaling (shock) en hoge koorts. Schakel bij het vermoeden van tamponziekte gelijk een (huis)arts in. Tamponziekte kan dodelijk zijn wanneer een patiënt in een shock verkeert. Bij tamponziekte is een antibioticakuur zo snel mogelijk nodig.

Kan je een menstruatiecup langer dan 12 uur inhouden?

We raden je echt af om de cup langer dan 12 uur in te houden. De kans op bacteriegroei neemt toe en dat zou nare gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid. De cup is veilig in gebruik maar de kans op de zogenaamde tamponziekte, het Toxic Shock Syndrom (TSS), is niet uitgesloten.

Waarom stinkt de inhoud van mijn menstruatiecup?

Je hebt je cup niet goed onderhouden en in een vochtige locatie bewaard. Laat je cup goed drogen na gebruik en bewaar hem in een droge omgeving (dus niet de badkamer). Je moet de cup ook niet luchtdicht bewaren! Meestal zit er een katoenen zakje bij je cup, bewaar hem daar in.

Kan je plassen met een menstruatie cup?

Kan ik de menstruatiecup inhouden bij het plassen of de stoelgang? Ja, je kan de menstruatiecup inhouden wanneer je naar het toilet gaat. Hij zit niet in de weg, omdat hij heel flexibel is en meegeeft met de bewegingen in je buik. Het kan wel zijn dat je menstruatiecup licht verschoven is na de toiletgang.

Wat voel je bij tamponziekte?

Hoge koorts (meer dan 39°C) Hoofdpijn. Licht gevoel in het hoofd of duizeligheid. Zonnebrandachtige huiduitslag op het hele lichaam.

Kan je een tampon 10 uur inhouden?

Als je graag uitslaapt of vaak de tijd vergeet, dan kun je 's nachts beter maandverband gebruiken. Als je een tampon langer dan acht uur gebruikt, dan heb je een verhoogd risico op het toxischeshocksyndroom(TSS), dus het is belangrijk dat je dat niet doet. De kans op TSS is heel klein dus maak je niet te veel zorgen.

Hoe snel merk je TSS?

TSS is een infectie die heel snel erger kan worden, en die dodelijk kan zijn wanneer het niet behandeld wordt. Binnen een paar dagen kunnen de organen worden aangetast of stilgelegd (“multi organ failure”). Maar als je er vroeg bij bent is TSS goed te behandelen met antibiotica.

Wat is beter tampon of menstruatiecup?

De cup houdt het vaginale slijmvlies helemaal intact, terwijl de tampon het slijmvlies juist kan beschadigen wat op zijn beurt weer kan zorgen voor irritaties en infecties. Dat is pas vies!

Hoe vaak menstruatiecup uitkoken?

Menstruatiecup uitkoken Ook moet je de cup na gebruik zelf schoonmaken en wordt het aangeraden om de cup na elke menstruatie uit te koken. Dit uitkoken is belangrijk, omdat het de menstruatiecup steriliseert en dus vrij maakt van bacteriën die eventueel irritaties of vaginale infecties zouden kunnen veroorzaken.

Wat gebeurt er als je een tampon 9 uur inhoud?

Zodra u een tampon langdurig inhoudt, kunnen de giftige stoffen in uw bloedbaan raken. Hierna ontstaat er een infectie, waardoor het Toxic Shock Syndrome kan worden veroorzaakt. Het is daarom erg belangrijk om te letten op uw hygiëne als u een tampon gebruikt.