:

Wat kunnen ANPR camera's zien?

Inhoudsopgave:

 1. Wat kunnen ANPR camera's zien?
 2. Waar staan de ANPR camera's?
 3. Kan een ANPR camera flitsen?
 4. Hoelang worden ANPR gegevens bewaard?
 5. Waar controleert ANPR op?
 6. Kan politie zien of auto gekeurd is?
 7. Hebben politieauto's ANPR?
 8. Hoe controleert politie kenteken?
 9. Wat scant ANPR?
 10. Wat gebeurt er met iemand als die voor het eerst word betrapt voor het rijden zonder keuring?
 11. Hoe vaak krijg je boetes als je auto niet APK gekeurd is?
 12. Hoe kenteken onleesbaar maken?
 13. Hoe lang mag je rijden zonder keuring?
 14. Hoelang mag je rondrijden zonder APK?
 15. Is een auto zonder APK verzekerd?

Wat kunnen ANPR camera's zien?

ANPR-camera's (automatic number plate recognition) zijn camera's waarmee de politie automatisch nummerplaten kan lezen.

Waar staan de ANPR camera's?

ANPR-camera's staan vooral op snelwegen. De camera's kunnen langs de weg staan of boven de weg hangen. Politieagenten kunnen zo'n camera ook meenemen in de auto of plaatsen op een onopvallende plek langs de weg.

Kan een ANPR camera flitsen?

De ANPR-camera's op de N722 - de steenweg tussen Alken en Sint-Truiden - flitsen vanaf woensdag 15 december ook. Via het systeem van trajectcontrole kunnen vanaf dan ook snelheidsovertredingen worden vastgesteld.

Hoelang worden ANPR gegevens bewaard?

De bewaartermijn van de ANPR-gegevens is 4 weken. Dit is echter de algemene bewaartermijn. Indien er een bepaald strafbaar feit heeft plaatsgevonden, kan de politie de ANPR-gegevens van die dag elders opslaan om deze later nog te gebruiken.

Waar controleert ANPR op?

ANPR is automatische kentekenplaatherkenning. De afkorting ANPR staat voor de Engelse term Automatic Number Plate Recognition. Een speciale camera met ANPR-techniek leest kentekens van voorbijrijdende voertuigen.

Kan politie zien of auto gekeurd is?

Als een voertuig al eens gekeurd werd, kan de politie het keuringsbewijs opvragen. Zorg ervoor dat de geldigheidsdatum van dat document niet verstreken is.

Hebben politieauto's ANPR?

Op dit moment hebben 150 politieauto's ANPR aan boord. En verder gebruikt de politie op tachtig plaatsen in Nederland ANPR-camera's. Deze camera's hangen nu nog vooral boven snelwegen. Ze moeten overigens niet verward worden met camera's die van dezelfde techniek gebruikmaken, maar voor trajectcontroles worden ingezet.

Hoe controleert politie kenteken?

Dat gebeurt met een camera die naar de contouren van een kentekenplaat zoekt. De camera maakt een foto en 'vertaalt' dat dit naar een bepaald kenteken. Als het kenteken wordt herkend in de database, is er een zogenoemde 'hit'.

Wat scant ANPR?

ANPR is automatische kentekenplaatherkenning. De afkorting ANPR staat voor de Engelse term Automatic Number Plate Recognition. Een speciale camera met ANPR-techniek leest kentekens van voorbijrijdende voertuigen. Deze techniek kan op diverse manieren worden gebruikt voor de rechtshandhaving.

Wat gebeurt er met iemand als die voor het eerst word betrapt voor het rijden zonder keuring?

Het rijden zonder geldig keuringsbewijs kan leiden tot een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden en/of een geldboete van 80 tot 80.000 euro. Als u meerdere keren betrapt wordt op het rijden zonder geldig keuringsbewijs, kan de straf oplopen.

Hoe vaak krijg je boetes als je auto niet APK gekeurd is?

En let op: een APK-boete voor het niet voldoen aan de APK-keuringsplicht kan elk kwartaal opnieuw worden opgelegd. Dus jaarlijks kunnen APK-boetes oplopen tot EUR 636,- per jaar!

Hoe kenteken onleesbaar maken?

Door op de nummerplaat het meegeleverde metalen voorwerp te kleven (bijvoorbeeld de vorm van een blad van een boom) is je nummerplaat niet meer leesbaar of slechts gedeeltelijk. Op de flitsfoto zal dan te zien zijn dat er “toevallig” een blaadje op je nummerplaat bleef kleven.

Hoe lang mag je rijden zonder keuring?

Het rijden zonder geldig keuringsbewijs kan leiden tot een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden en/of een geldboete van 80 tot 80.000 euro. Als u meerdere keren betrapt wordt op het rijden zonder geldig keuringsbewijs, kan de straf oplopen.

Hoelang mag je rondrijden zonder APK?

Is de APK datum verlopen? U mag wettelijk gezien niet autorijden zonder APK. Ongeacht of de APK 1 dag te laat is of de APK keuring 3 dagen te laat is. U mag wel tot maximaal twee maanden na het verlopen van de APK uw auto stilstaand op de openbare weg laten staan.

Is een auto zonder APK verzekerd?

Een verlopen APK verzekering is niet gegarandeerd. Je loopt dan de kans om bij een ongeval dat door jou is veroorzaakt aansprakelijk te worden gesteld. Een verlopen APK en verzekering gaan dus niet samen.